MAKANAN TRADISIONAL MASYARAKAT DI MALAYSIA

Standard

1 MALAYSIASeperti yang anda sedia maklum Malaysia memang mempunyai pelbagai kaum dan bangsa serta budaya. Oleh itu memang benarlah kata Perdana Menteri kita iaitu Dato Seri Najib Tun Razak kita memang mempunyai semangat 1 Malaysia yang tinggi.

MAKANAN TRADISIONAL CINA


Bukan masyarakat Melayu dan India sahaja yang mempunyai makanan tradisional tersendiri, bahkan masyarakat Cina juga mempunyai makanan tradisionalnya. Contohnya dimsum,char kuew teow,charkoi dan mee suah.

MAKANAN TRADISIONAL INDIADi Malaysia,masyarakat India juga mempunyai makanan tradisional tersendiri. Contohnya seperti tosai,roti canai,vadde,kari dan lain-lain. Masyarakat India juga mengemari makanan yang berempah.

MAKANAN TRADISIONAL MELAYU
Masyarakat Melayu,mempunyai pelbagai jenis makanan tradisional seperti sambal belacan yang dimakan bersama ulam-ulaman,nasi lemak,lontong dan sebagainya. Terdapat juga makanan yang mengikut negeri masing-masing sebagai contoh, Melaka terkenal dengan asam pedas, Pulau Pinang pula terkenal dengan laksanya, manakala Negeri Sembilan terkenal dengan gulai lemak cili api. Namun begitu,bukan sahaja masyarakat Melayu saja yang meminati makanan ini, malahan bangsa lain juga turut meminatinya.

Advertisements

3 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s